Ziua Mondială a Donatorului de Sânge – 14 iunie 2022

Ziua Mondială a Donatorului de sânge ne regăsește alături pe toți cei care facem posibilă existența vieții la nivelul întregului Glob, indiferent de rasă, etnie, religie, preocupare, gen sau condiție materială. Nevoia permanentă de sânge ne determină să conștientizăm cât de importanți suntem la nivel individual și cât de mult putem contribui la susținerea stării de bine în rândul semenilor noștri.
La 14 iunie, în fiecare an, sărbatorim normalitatea existenței vieții prin partajarea voluntară și neremunerată a sângelui, ne bucurăm să fim parte a efortului mondial de a dărui acces la sânge tuturor celor care au nevoie de el, iar asta ne creează un sentiment special de apartenență la o comunitate internațională în creștere, cu valori și principii comune. Ceea ce ne unește, și ne diferențiază totodată, sunt grupele de sânge – 0, A, B, AB și particularizarea lor in funcție de prezența în sânge a proteinei Rhesus, cunoscută ca Rh, negativ sau pozitiv, după caz.
Prin apartenența la un grup sau o comunitate de donatori de sânge, viața noastră va trece printr-o serie de transformări benefice. Mulțumirea constantă de a fi contribuit la menținerea vieții este condiționată de o existentă proprie echilibrată, sănătoasă, fără excese, o garanție personală a transmiterii stării de bine.
Atenția noastră, a sistemului de transfuzie sanguină din România, se îndreaptă spre încurajarea construirii comunităților locale de donatori de sânge, parte a efortului mondial de a asigura accesul la sânge tuturor celor care au nevoie, atunci când au nevoie, în cantitatea necesară, educația fiind cheia care deschide ușa către un viitor de donator de sănge fidelizat, conștient de rolul și importanța sa în susținerea vieții, a normalității înconjuratoare. Generațiile tinere sunt promisiunea unei continuități stabile în donarea de sânge, acestea fiind pregătite din timp pentru a prelua ștafeta de la cei care, în prezent, sunt parte a procesului de donare de sânge, atât ca donatori, cât și ca promotori ai sistemului de transfuzie sanguină. Parte importantă a sistemului de transfuzie sanguină o reprezintă și cei care, din cauza unor caracteristici personale, sunt excluși de la donare temporar sau definitiv, cuvântul și experiența lor fiind esențiale în dezvoltarea și menținerea comunităților de donatori de sânge.
Le prețuim tuturor contribuția și efortul depus pentru ca Ziua Mondială a Donatorului de Sânge să fie sărbatorită cu sens în România!
“ Din INIMĂ pentru oameni, donăm sânge!”